Luft til vand varmepumpe

Sammenlign pris og kvalitet på luft til vand varmepumpe - Bestil flere tilbud her!

Spar tid

Udfyld kun 1 formular og modtag op til 4 tilbud fra særligt udvalgte samarbejdspartnere

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Varmepumpe - Få op til 4 gratis tilbud på varmepumper
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!

Luft til vand varmepumpe information

Med en luft til vand varmepumpe kan du spare dig selv og kommende generationer for en masse CO2-udledning. Sammenholdt med et ældre oliefyr, mindskes udledningen nemlig med over 40 %. Tillige er der penge at spare på varmeregningen, og der anslås en besparelse på op til 50 %, altså i visse tilfælde en halvering af varmeregningen.

 

Indhold på denne side (Klik på linket og hop til afsnit)

Luft til vand varmepumpe information
En luft til vand varmepumpe er en totalløsning
Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe?
Luft til vand varmepumpe - Sådan fungerer den
Luft til vand varmepumpens dele
Luft til vand varmepumpe priser
Ofte stillede spørgsmål om en luft til vand varmepumpe
Find en billig luft til vand varmepumpe i god kvalitet
5 tips til at finde den rette luft til vand varmepumpe
Indhent op til 4 tilbud på en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe er en totalløsning

Luft til vand varmepumpen er en totalløsning. Det vil i praksis sige, at du med denne varmepumpe er sikret både rumopvarmning, samt varmt vand i badet og hanerne. Luft til vand varmepumpen er lidt mindre effektiv end jordvarmepumpen, men er til gengæld optimal til de boligejere, der ikke har så stort et grundareal eller, som af forskellige grunde, ikke ønsker at få gravet i haven. Derudover er den et billigere alternativ.

LÆS OGSÅ:Jordvarmepumpe

 

Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe?

Varmepumpe luft til vand - Fordele

 • Op til en halvering af din varmeregning
  Ved udskiftning af et gammelt oliefyr med en luft til vand varmepumpe kan man spare op til 50 % på varmeregningen.
 • Løsningen er miljøvenlig
  Når man erstatter sit fyr med en luft til vand varmepumpe, reducerer man sit CO2-udslip med omkring 40 %.
 • Luft til vand varmepumpen er driftsikker
  Dette betyder, at luft til vand varmepumpen sjældent går i stykker, og at den kræver et minimum af vedligeholdelse.
 • Man er fri for at påfylde brændsel
  Luft til vand varmepumpen er selvkørende og der er ikke behov for at påfylde brændsel.
 • Der er ingen ubehagelig lugt
  Et oliefyr kan lugte dårligt, men med en luft til vand varmepumpe er der er ingen lugtgener.
 • God til gulvvarme
  Den lave fremløbstemperatur ved luft til vand varmepumpen gør den oplagt til vandbåren gulvvarme.
 • Nem at betjene
  Luft til vand varmepumpens kontrolpanel gør det let at styre anlægget.

Luft til vand varmepumpe - Ulemper

 • Skal placeret forholdsvis tæt på huset
  Når luft til vand varmepumpen placeres tæt på huset sikres det, at rørerne ikke taber varme når det opvarmede kølemiddel skal transporteres indendørs.
 • Støj
  Luft til vand varmepumpen er støjsvag, men har en stor ventilator og skal til tider afrimes, hvilket medfører en smule larm. Undgå derfor at sætte luft til vand varmepumpen tæt på soveværelser eller andre “fredfyldte” steder. Tag også hensyn til naboerne i valg af placering, så luft til vand varmepumpen ikke generer dem.
 • Mindre effektiv end jordvarme
  Luft til vand varmepumpen er ikke helt så effektiv og økonomisk som jordvarme.
 • Design
  Ikke alle vil finde luft til vand varmepumpens kabinet lige kønt
 • Måske behov for nye radiatorer og isolering
  Lave fremløbstemperaturer kan gøre, at du kan få brug for at investere i isolering og nye radiatorer.
 • Skal tilpasses korrekt
  Du skal sørge for, at få den rette luft til vand varmepumpe, og at få den justeret til huset - ellers vil løsningen ikke være optimal.  

 

Luft til vand varmepumpe - Sådan fungerer den

En af de smarte ting ved en luft til vand varmepumpe er, at den benytter den varme luft der findes udendørs, til at producere endnu mere varme indendørs. Den varme der hentes fra luften, kommer ind i vores bygninger via et vandbåret system. Energien kan kun udnyttes, når den bevæger sig fra et niveau med lav temperatur, til et niveau med højere temperaturer. Til dette formål benyttes et cirkulerende kølemiddel. Energien der hentes i luften bliver via pumpen til varm væske, der gennem et rør føres ind i den indendørs varmtvandsbeholder, hvis vand således bliver opvarmet. Pumpen kan på denne måde opvarme rum, bygninger og brugsvand, blot ved at overføre energien fra luften.

luft til vand varmepumpe

 

Luft til vand varmepumpens dele

En luft til vand varmepumpe består af to dele, hvoraf den ene placeres indendøre og den anden udendørs. Den del, der skal stå udendørs er selve varmepumpen, som selvfølgelig er godt beskyttet af et kabinet. Størrelsen på kabinettet kan variere, men boksen er ofte omkring en meter høj og en meter bred.

Luft til vand varmepumpens ventilator fører luften forbi en varmeveksler, hvor varmen udvindes, og føres videre til kompressoren ved hjælp af kølevæsken. Her hæves temperaturen og den varme væske er nu klar, til, via rørene, at komme ind i varmtvandsbeholderen. Indendørs opsættes et styreanlæg, hvorfra temperaturen kontrolleres. I nogle enkelte modeller er kompressoren også placeret i denne del.

 

Luft til vand varmepumpe priser

Prisen på en luft til vand varmepumpe afhænger af kvalitet, model og udbyder. Prisen er også styret af, hvor effektiv varmepumpen er, samt installation af pumpen. En pumpe kan koste alt fra 70.000 - 100.000 kr., og er altså ikke helt billig at anskaffe sig. Dog vil en pris på 100.000 kr. ofte indbefatte opsætningen, så du ikke selv skal spekulere over det.

Når man overvejer at købe en varmepumpe, er det også smart at udregne, hvornår investeringen er tjent hjem igen. Ifølge Teknologisk Institut, har en familie på fire bosiddende i et hus på 130 kvadratmeter, årlige udgifter til en luft vand varmepumpe på ca. 12.000 kr., hvilket dækker over el og service. Til sammenligning vil man ved køb af et oliefyr have udgifter til fyringsolie og service på ca. 22.000 kr. årligt.

Jo større en ejendom der skal varmes op, jo større er besparelsen og jo hurtigere er investeringen i pumpen hentet hjem. Ved køb af en luft til vand varmepumpe er der tale om en merinvestering på 55.000 kr. i forhold til et nyt oliefyr. Det vil således tage seks år, før man har indtjent merinvesteringen i form af sparede udgifter. Derfor er luft til vand varmepumpen en langsigtet investering, til gengæld har pumpen en levetid på helt op til 20 år.

 

Ofte stillede spørgsmål om en luft til vand varmepumpe

Bruger en luft til vand varmepumpe strøm?

Ja, en luft til vand varmepumpe skal bruge strøm for at fungere. Men der er tale om et meget mindre elforbrug, end der fås tilbage i varme. Dette betyder også, at jo højere temperaturer vi har, jo billigere vil luft til vand varmepumpen være i drift. Et nyt anlæg vil for hver kWh der benyttes, give 2,5-3,0 kWh varme i årligt gennemsnit. Altså omkring 3 gange mere.

 

Kan luft til vand varmepumpen fungere om vinteren?

Luft til vand varmepumper er mest brugbare i lande, hvor temperaturerne sjældent når under 12 minusgrader, fordi effektiviteten falder, når det er meget koldt. Dog kan en luft til vand varmepumpe selv i frostvejr hive varme ud af luften. Hvis temperaturen udendørs bliver for lav, er der en elpatron siddende i den indendørs varmtvandsbeholder, der sikrer den fortsatte opvarmning af rum og badevand.

Heldigvis er de danske vintre sjældent så kolde, og du kan derfor roligt vælge en luft til vand varmepumpe i Danmark. Luft til vand varmepumpen har dog behov for at afrime i de kølige måneder, men hvis du investerer i en kvalitetspumpe, sørger den selv for dette. Det tager ikke luft til vand varmepumpen mere end ca. 5 minutter at afrime.

Der er heller ikke noget behov for at beskytte luft til vand varmepumpen, da den allerede ved levering, er forsynet med et kabinet, der beskytter den mod vind og vejr. Dog vil det være nødvendigt ved kraftigt snefald at skovle sneen væk, da man ellers kan risikere, at luft til vand varmepumpens ventilator ikke virker.

 

Hvordan installeres en luft til vand varmepumpe?

Installationen af luft til vand varmepumpen tager omkring to arbejdsdage, og det er ikke lovligt at foretage installationen selv. Under opsætningen vil det ikke altid være muligt at få varmt vand, hvilket du selvfølgelig skal være opmærksom på. Derudover skal du sikre dig, at monteringen foretages af en professionel VVS-/kølemontør, der har den fornødne uddannelse i at opsætte anlægget. Vælg derfor en montør der er godkendt af Varmepumpeordningen (VPO).

Det første der skal ske, når den nye luft til vand varmepumpe skal installeres, er at det gamle anlæg skal fjernes. Du skal være sikker på, at der i installatørens tilbudsgivning er medregnet fjernelsen af det gamle fyr, lukning af olietanken osv.

Når det gamle anlæg er væk, kan der bores i væggen ind til varmtvandsbeholderen og til hullet til varmepumpens rør. Nu kan den elektroniske del, hvorfra man styrer varmen, opsættes. Herfra går turen udendørs og varmepumpen sættes op. Kabinettet skal stå på et stativ, så der skabes et mellemrum ned til jorden (eller hvad underlag man måtte have). Nu kan de nødvendige rør fra luft til vand varmepumpen til varmtvandsbeholderens trækkes og tilsluttes. Så snart luft til vand varmepumpen er klar til afbenyttelse, skal man oplyse det til BBR-registeret. Husk også at oplyse dit forsikringsselskab om nyerhvervelsen.

Bestil tilbud på varmepumpe Det tager under 1 minut.

Hvorfor ofte skal en luft til vand varmepumpe tilses?

Et anlæg, der rummer over et kilo kølemiddel, skal tilses hvert år. Her anbefales det også, at man benytter en godkendt VPO-montør. Dette er tænkt som en sikring af forbrugeren, der kan hente hjælp hos VPO ved utilfredshed med installationen. Det er også muligt at få en serviceaftale, hvilket er en god sikkerhed for, at alt er i orden - også på den lange bane. Udover det årlige tilsyn af anlægget, er der heldigvis meget lidt arbejde ved luft til vand varmepumpen.

 

Hvad er forudsætningerne for vellykket varme?

For at få det maksimale ud af luft til vand varmepumpen, skal boligen være ordentligt isoleret. Ellers vil varmen hurtigt sive ud af “tomme vægge” og huller. Grunden til, at dette er ekstra vigtigt i forbindelse med en luft til vand varmepumpe er, at fremløbstemperaturen på det vand der sørger for at opvarme rummene er lavere, end ved fx et gasfyr. Dette betyder også, at det i nogle tilfælde er nødvendigt at udskifte de eksisterende radiatorer med større modeller, der kan afgive mere varme.

luft vand varmepumpe

 

Find en billig luft til vand varmepumpe i god kvalitet

En af de helt store fordele ved at benytte Varmepumpetilbud.dk er, at du får mulighed for at finde en billig luft til vand varmepumpe, som samtidig er i god kvalitet. Du modtager op til 4 tilbud, som er skræddersyet til dine behov, hvorefter du vælger den, som bedst opfylder dine krav og behov.

Læs vores blogindlæg om prisen på en luft til vand varmepumpe.

5 tips til at finde den rette luft til vand varmepumpe

1. Kvalitet fremfor kvantitet

Når du undersøger markedet for luft til vand varmepumper, vil du med sikkerhed opdage, at prisforskellen kan være stor. Det er dog vigtigt, at du ikke lader dig blive fristet af de ave priser, men altid har kvalitet in mente.

Pris og kvalitet går hånd i hånd og på langt sigt vil det med sikkerhed kunne betale sig at investere i en lidt dyrere model. En luft til vand varmepumpe skal gerne holde i mange år, hvilket også er grunden til, at en lidt større investering hurtigt vil betale sig selv hjem.

2. Vær sikker på, at du vælger den rette model

Der findes flere forskellige modeller af varmepumper. Luft til luft varmepumper og jordvarmepumper er også opvarmningsformer, som langt hen ad vejen opfylder samme behov. Der er dog forskel på, hvilken funktionalitet de forskellige varmepumper har.

En luft til luft varmepumpe kan ikke give varmt brugsvand til din bolig, men kun opvarme rummene. En luft til luft varmepumpe bruges ofte som supplement til en anden opvarmningsform og er især et populært valg i sommerhuse.

En jordvarme opfylder samme behov som en luft til vand varmepumpe. Forskellen er, at en jordvarmepumpe kræver, at du har et stort haveareal. Som hovedregel siges det, at du skal have et dobbelt så stort haveareal som det areal af din bolig, der skal varmes op. En jordvarmepumpe vil ofte også være dyrere end en luft til vand varmepumpe, men er til gengæld billigere i drift.

3. Kig på luft til vand varmepumpens effektivitet

Man arbejder oftest med tre forskellige effektivitetsniveauer, når der tales om luft til vand varmepumper. Disse tre værdier bruges til at måle modellens virkningsgrad.

 • COP
 • SCOP
 • SEER

Du kan læse meget mere om de tre virkningsgrader her.

4. Søg om energitilskud til luft til vand varmepumpen

Hvis du vælger at investere i en luft til vand varmepumpe, har du i dag mulighed for at få et energitilskud udbetalt. Dette energitilskud er et beløb, som du helt skattefrit kan få overført til din konto. Beløbet bliver udregnet ud fra, hvor mange kWh du sparer årligt ved at energirenovere din bolig.

Læs meget mere om energitilskud her.

5. Sammenlign tilbud fra flere leverandører

Ved at sammenligne tilbud fra forskellige leverandører, vil du få et objektivt og brugbart billede af, hvilken luft til vand varmepumpe som passer bedst til dig og dine behov. Ved at udfylde kontaktformularen i toppen af siden, vil du modtage op til 4 tilbud fra forskellige leverandører af til luft til vand varmepumper - Helt gratis og uforpligtende.

Indhent tilbud på varmepumpe Det tager under 1 minut.

Indhent op til 4 tilbud på en luft til vand varmepumpe

For at sikre at du får den rette luft til vand varmepumpe og udbyder af denne, skal du starte med at få tilbud fra forskellige udbydere. Det er vigtigt, at du får hjælp med at vælge den rette luft til vand varmepumpe, der passer til netop dine individuelle behov. 

Kast dig ikke ud i projektet selv, men lyt til de erfarne fagfolk og brug din sunde fornuft. Dit mål skal være at få den varme, der svarer til dine opvarmningsbehov, og at du får den luft til vand varmepumpe, der bedst muligt kan betale sig rent økonomisk. Du skal også huske at få oplyst referencer og muligvis en serviceordning. 

Hvis du ønsker at få flere tilbud fra forskellige leverandører, kan du udfylde formularen til højre på denne side. Indtast blot dine personlige oplysninger og dine behov til en luft til vand varmepumpe, så vil du hurtigst muligt modtage en række tilbud. Det er selvfølgelig gratis og uforpligtende.